BARCELONA

REHABILITACIÓ CENTRE SANT PERE APÒSTOL

- PRIMERA FASE

Any del projecte: abril 2014

Final d'obra: desembre 2015

UBICACIÓ

Carrer de Sant Pere més Alt, 25

Barcelona, Espanya

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

 

El  Centre Sant Pere Apòstol, fundat el 1925, té la seva seu al carrer Sant Pere Més Alt n. 25 de la ciutat de Barcelona. Tot començà amb la construcció d'un magatzem el 1871 de l'arquitecte Rovira i Trias després transformat, el 1913, en teatre per l'arquitecte Enric Sagnier. El teatre va ser ampliat en vertical després de la guerra civil per acondicionar un espai escolar pels nens del barri. Acabada la seva funció social aquest espai va ser transformat en auditori el 1992. El 1974 passà a mans de l'arquebisbat de Barcelona que el va vendre a l'Ajuntament el 2010. El nombre d'entitats del centre ha anat augmentat al llarg dels anys i ha fet de la institució un referent imprescindible del barri en els darrers 40 anys amb un considerable impacte social i una forta capacitat aglutinadora.


Un edifici, doncs, que ha anat fent el temps amb les ferides que apareixen en aquests casos i la memòria històrica que ha anat acumulant. Deixar el temps suspès i “activar-lo” amb la nova proposta constitueix la manifestació de la nostra intervenció sempre en diàleg amb les preexistències.

No s'ha volgut privilegiar cap moment històric pels que ha passat l'edifici, sinó que les seves successives modificacions havien de quedar visibles juntament amb la nostra intervenció que, forçosament, també serà provisonal. En aquesta situació el projecte s'ocupa de resoldre una primera voluntat de posar en ordre normatiu i de solucionar problemes d'accessos a les dues activitats més visibles de la institució: el teatre i l'auditori. Donada la seva ubicació, a l'interior de mansana, es disposa un pati que endreça els dos edificis que composen el centre: un inicial principi d'ordre i d'unificació espacial mostrant les parts “fortes” de l'edifici.


Pensar el teatre volia dir considerar les seves dues components básiques: el teló i les bambalines. Així doncs, treballar des de l'al·legoria ens va semblar oportú a l'hora d'iniciar el projecte. La façana d'acer corten és una abstracció del teló i alhora un brise soleil dissenyat des de criteris de sostenibilitat. Les bambalines es concebeixen com a làmpades del foyer i provenen de les antigues fusteries dels diferents accessos del pati de l'estructura antiga. Tres “caixes d'apuntador” s'usen com a claraboies que permeten intuir la nova façana i el pati tot just en entrar. A la vegada i mitjantçant el tractament cromàtic es suggereix la unificació dels espais: blau, vermell i groc que trobarem també a l'auditori, als accessos i a la coberta. El disseny de l'escala s'ha pensat com un mecanisme d'aparició i desaparició de l'usuari en el seu recorregut,  com succeeix en les representacions teatrals on els actors solen entrar i sortir pels accessos laterals. El mur de formigó que l'articula gira fins acollir el conjunt.

DADES DE CONTACTE:

Tel: 935342023

Email: 2bg@coac.net

Plaça Eguilaz 8 bis, 2n 1a

Barcelona, 08017

archcase%20logo_edited.png

2BG Arquitectes 2018 All Rights Reserved

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now